Ce trebuie să știi despre cursul autorizat Maseur și Calificarea Maseur?

Cursul de maseur are în componența sa trei module de curs structurate în două mari etape: etapa de inițiere – formată din modul masaj de întreținere și relaxare (masaj) și modulul de masaj reflexogen (reflexoterapie); etapa de definitivare calificare – formată  modul masaj terapeutic (tehnicile avansate de masaj) cu competențe specifice în masaj terapeutic, masaj drenaj limfatic și masaj anticelulitic.

Conform noului standard ocupational, calificarea are doar 3 module:

  1. Masajul de Întreținere și relaxare ( 90 ore terorie, 180 ore practică – 270 ore)
  2. Masajul reflexogen ( 90 ore terorie, 180 ore practică – 270 ore)
  3. Masajul terapeutic ( 180 ore terorie, 360 ore practică – 540 ore)

Școala de Masaj – Reflexo-Vital Bacău este acreditată în România de a organiza cursuri de formare profesională în meseria de maseur, atât în formatul descris mai sus cât și organizator de cursuri pentru fiecare modul în parte.

La finalizarea fiecărui program de formare profesională, cursantul va susține un examen de absolvire (scris și practic) și în urma acestuia va obține o diplomă acreditată (recunoscută) atât în România cât și în Uniunea Europeana și țările semnatare ale Convenției de la Haga. În funcție de tipul fiecărui program de calificare, diploma obținută va fi însoțită de un supliment descriptiv în care vor fi specificate competențele dobândite de-a lungul cursului, seria diplomei de calificare, tipul programului de calificare, unitatea emitentă (Reflexo-Vital), acreditarea unitații emitente și numărul total de ore (teorie și practică) specifice fiecărui program de formare profesională.

Diplomele de calificare obținute

În România există mai multe tipuri de diplome de formare profesională diferențiate de informațiile transpuse cât și de coloristica acestora, iar în cazul nostru sunt doar două:

  • diploma de coloristică gri este specifică modulelor de initiere (în cazul nostru masajul clasic somatic si masajul reflexogen)
  • diploma de coloristică portocalie este specifică pentru întreg programul de formare profesională (include toate cele 3 module din componență)

A se înțelege faptul că dacă un cursant va absolvi cele 3 module din cursul de calificare Maseur va obține automat ultimul tip de diplomă.

Numărul de ore al modulelor de curs

Conform legislației din România absolvirea fiecărui modul se face doar după ce cursantul (prin formatorul autorizat) a parcurs un anumit număr de ore de teorie căt și un anumit număr de ore de practică. Structura cursului de maseur obligă formatorul la executarea de 1/3 ore de teorie și 2/3 ore practică după cum urmează:

  • modul masaj de Intretinere si relaxare – număr total de ore 270 ore, 90 ore teorie și 180 ore practică
  • modul masaj reflexogen – număr total de ore 270 ore, 90 ore terorie si 180 ore practică
  • modul masaj terapeutic – numar total de ore: 540 ore, 180 ore teorie și 360 ore practică

  • calificare completă maseur – număr total de ore: 1080 ore, 360 ore teorie și 720 ore practică

Notă: în România există foarte multe firme care organizează cursuri de masaj și cursuri de reflexoterapie însă multe dintre acestea nu sunt acreditate de a elibera diplome legale. Este bine ca la înscrierea pentru un program de formare profesională să controlați și să vă fie prezentat actul oficial prin care respectiva firmă este acreditată și în măsură de a organiza astfel de cursuri, evitând astfel eliberarea unei „diplome” fără nici un fel de valoare.

Practica în cursul de maseur

Din numărul de ore descris mai sus puteți deduce cu ușurință că acest curs pune foarte mult accent pe partea de practică. Două treimi din fiecare modul sunt reprezentate de orele de practică, care sunt foarte importante și care formeaza viitorul maseur. Practica trebuie organizată într-un spațiu adecvat, folosind creme și uleiuri adecvate și paturi de masaj dedicate acestui scop.

Sfat: Încercați să nu vă lasați păcăliți de diverse reclame prin care sunteți ademeneți să cumpărați diverse CD-uri sau DVD-uri cu practici de masaj filmate. Cursul de  maseur se execută practic, îndrumat de un formator care trebuie să vă învețe tehnicile practice de masaj și reflexoterapie și care este în măsură de a vă preda aceste tehnici. Vizionarea unor astfel de materiale pentru o persoană neinițiată nu se recomandă.